- Konu Başlıkları
- Karadeniz’de Denize Girilecek Yerler – Nerelerde Yüzülür?
- Karadeniz’de Yüzebileceğiniz Plajlar
- Karadeniz’de Yüzerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Karadeniz’de Denize Girilecek Yerler – Nerelerde Yüzülür?
Karadeniz her sene bir çok turistin ziyaret ettiği tatil merkezlerindendir. Karadeniz turları ile bir çok ziyaretçi ağırlayan bu cennet bölgesi plajları ile de göz kamaştırmaktadır. Karadeniz plajları, Ege ve Akdeniz’dekiler gibi kalabalık olmasa da bölge insanının ve turistlerin ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Batıdan doğuya 1000 km’den fazla sahil şeridi vardır. Kanodan sörfe, su altı dalışlarından tekne turlarına kadar birbirinden renkli etkinliğe olanak tanıyan Karadeniz plajları buz gibi Karadeniz sularında özgürlüğün tadını çıkarmak isteyenleri beklemektedir.
Düzce’den başlayıp Gürcistan sınırı olan Hopa’ya kadar, onlarca sahil şehrinin bulunduğu Karadeniz’de nitelikli beach club tarzında olmasa da kayalıkları ya da kumuyla ünlü birçok ilçe plajı bulunmaktadır. Özellikle Samsun, plaj açısından daha zengindir. Karadeniz plaj oluşumu açısından dalgalı denizin elverdiği kadar zenginliğe sahiptir.
Bölgenin Antalya’sı olarak gösterilen şehir ise Sinop’tur. Buradaki sahil kısmı Akdeniz ve Ege sahillerini nitelik olarak aratmaz. Karadeniz plajları arasında kumsalı geniş ve ince kumludur. İklim de buna müsaittir. Doğu Karadeniz kısmında ise yağış süresinin çokluğu, yaz mevsiminin çok kısa sürmesi Karadeniz plaj kültürünün oluşmasını engellemiştir. Bu yöremizde özellikle Batı kesiminde geniş sahiller daha çok ön plandadır. Coğrafi yapı da bunda önemli bir faktördür.
Karadeniz plajları özellikle yaz aylarında yerli halk ve turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Eşsiz manzaraya karşı yüzmenin keyfi bir başkadır. Siz de Karadeniz’de denize girilecek yerler neler diye merak ediyorsanız sayfamızı okumaya devam edebilirsiniz. Bu cennet coğrafyanın en güzel plajlarını sizin için derledik.
Karadeniz’de Yüzebileceğiniz Plajlar
Karadeniz’de girilecek plajlar fazla olsa da tehlikeli olmayanların sayısı azdır. Karadeniz plajları her ne kadar güzel olursa olsun, Karadeniz’in suları tehlikeli ve dikkat edilmesi gereken dalgalara sahiptir. Bölgenin dalgalı ve taşlı denizi özellikle profesyonel yüzücüler için idman alanı olabilir. Kuzeye gelmişken yüzmezsem olmaz diyorsanız işte Karadeniz’deki plajlar:
Düzce : Akçakoca plajı, Cenevizkale (Mavi bayraklı), Çınaraltı ve Çuhallı plajı
Zonguldak : Ereğli, Kozlu, Kapuz, Kilimli, Değirmenağzı ve Ilıksu plajları
Bartın : Kurucaşile, Güzelcehisar, Mugada, Hatipler ve Kızılkum plajları
Kastamonu : Cide, Abana, Bozkurt, İnebolu, Boyranaltı, Özlüce ve Doğanyurt Belediye halk plajı
Sinop : Ayancık, Gerze, Yakakent plajı
Samsun : 19 Mayıs, Atakum, Alaçam, Yakakent, Terme plajı
Ordu : Ünye, Fatsa, Perşembe, Gülyalı plajı
Giresun : Piraziz, Görele, Eynesil, Tirebolu plajı
Trabzon : Vakfıkebir, Yıldızlı, Araklı, Çamburnu, Akçaabat, Kalecik plajı
Rize : Çayeli, İyidere, Gündoğdu, Fındıklı, Ardeşen plajı
Artvin : Hopa, Arhavi, Kemalpaşa plajı
Amasra: Kapısuyu, Çakraz, Amasra Plajı, İnkumu plajı
Sakarya: Karasu, Akkum ve Caferiye plajları
Bahsettiğimiz gibi Karadeniz plaj açısından sahil şeridinin uzun olması nedeniyle avantaja sahip. Karadeniz plajları temiz ve dalgalı olmasıyla bilinir. Bu nedenle herkes Karadeniz’in dalgalarına karşı koyamaz. Karadeniz plajları her yaştan yüzücü için uygun değildir. Rehberinizin önerilerini dikkate almanız gerekir.
[widget-130]
Karadeniz’de Yüzerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Karadeniz turu ile bölgeye geldiğinizde elbette buz gibi sulara kendinizi atmak isteyeceksiniz. Ancak oldukça derin ve dalgalı olan Kuzey sularına adımınızı atarken dikkat etmeniz gereken belli başlı konular var. Karadeniz plajları ilk bakışta çekici gelebilir ancak o hırçın dalgalar kimi zaman can güvenliğiniz için tehlik oluşturabilir. Tatilinizin kabusa dönüşmesini istemiyorsanız önerilerimizden yararlanın. Karadeniz plajları hırçın dalgaları ile sizlere kabus olmasın…
Karadeniz’deki plajlar ve sahillerde yüzecekseniz:
- Poyraz esiyorsa denize girmemeniz gerekir.
- Yanınızda bölgeyi tanıyan ve deneyimli yüzücüler yoksa yüzmeyiniz.
- Mümkünse eğitimli cankurtaranlar ile yüzün.
- Tekne gezilerini yaz aylarında yapın.
- Yağmur yağarken denize girmeyin.
- Palet ve gözlük kullanmaya özen gösterin.
- Karadeniz’in meşhur “çeken akıntılar”ı rüzgarlı, fırtınalı ve dalgalı havalarda görülür. Bu nedenle hava kötüyken yüzmeyi denemeyin.
- Çocuklarınızın açılmamalarını sağlayın.
- Yanınızda her daim can simidi ve kolluk bulundurun.
- Boynunuza sıkı bir iple bağlı düdük asın.
- Akıntıya kapılırsanız çırpınmayın. Panik ve korku gücünüzü boşa harcamanıza neden olur.
Önlemlerinizi aldıktan sonra Türkiye’nin en çılgın sularına sahip olan Kuzey denizine girebilir, farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Karadeniz turları ile hemen hemen bütün sahil şeridini yakından görmüş olursunuz. Bol bol fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyin! Karadeniz plajları sizleri bekliyor!
[widget-131]