- Konu Başlıkları
- Hamsili Pilav, Mısır Ekmeği: Tam Bir Lezzet Şöleni
- Balıklar, Sebzeler ve Çaylar
- Meşhur Karadeniz Yemekleri
- Rize Yemekleri – Rize’de Ne Yenir?
- Trabzon Yemekleri – Karadeniz Pidesinin En Lezzetlisi Burada!
- Artvin Yemekleri – Mantı Mı Hınkal Mı?
- Ordu Yemekleri – Fındık Çorbası!
Hamsili Pilav, Mısır Ekmeği: Tam Bir Lezzet Şöleni
Karadeniz yemekleri, tatilinizi daha güzel hale getirecek… Karadeniz’de ne yenir diye sormaya vaktiniz bile olmayacak! Karadeniz zengin yemek kültürü ile birbirinden güzel tatları; laz böreği, hamsili pilav, mıhlama, hamsi tava, hamsi buğlama gibi tüm meşhur yemekleri denemeden dönmemelisiniz! Karadeniz yemek kültürü harika tatları sizlere sunuyor…
Karadeniz bölgesi, coğrafi yönden olduğu gibi yöresel yemeklerin çokluğuyla da bilinir. Karadeniz’in tertemiz sularından çıkan balıklar, tarlalarda yetişen mısırlar ve diğer tarımsal ürünlerden oluşturulan lezzetler Karadeniz mutfağını oluşturur. Karadeniz yemekleri, yöredeki taptaze ürünlerle hazırlanıyor.
Bu bölgemizle özdeşleşen hamsi balığı, gerek tek olarak, gerekse de çok farklı şekillerde pişirilip bambaşka bir tat olarak sofralarda karşınıza çıkabiliyor. Ünü Türkiye’yi aşan bu yemeklerin en doğal ve güzel olanını çıktığınız Karadeniz turları ile doya doya yiyebilirsiniz. Karadeniz’de ne yenir diye değil, ne yenmez diye sormalısınız…
Balıklar, Sebzeler ve Çaylar
Yağmurlu, serin, yemyeşil ve masmavi bir bölge burası. Şehirlerinin hemen hemen hepsi denize bakan yörede kendine has bir yeme içme kültürü oluşmuştur. Karadeniz yemekleri ünü ülkeyi aşan bir öneme sahip olmuştur. Bu mutfağın en önemli üç elemanı: fındık, çay ve hamsidir.
Ancak tereyağının ve peynirin rolü de göz ardı edilemez elbette. Ek olarak Karadeniz yemekleri içinde yeşil otlar, etler, pirinçler, un ve şeker bolca kullanılmaktadır. Hamsinin ise bu kadar önemli olması bereketten ileri geliyor. Karadeniz’e dökülen nehirlerin beslediği bu canlılardan çorbadan buğulamaya, pilavdan tatlıya kadar farklı farklı lezzetler üretiliyor. 30’u aşkın hamsi ile yapılan yemek bulunuyor.
Bol yağışlar sonucu oluşan yeşil topraklardan yükselen otlardan da en çok karalahana, pazı (pezik), ısırgan, mısır (darı), kiraz kullanılıyor. Karalahanadan çorba, kavurma, dolma yapılıyor. Ayrıca soğanla kavrulup ana yemek olarak sunulan turşuları da unutmamak gerek. Yufka, kadayıf, lokum ve pekmezli kabak da en meşhur tatlılar.
Meşhur Karadeniz Yemekleri
Karadeniz yemek kültürü hakkında bilgi sahibi olmak ve meşhur karadeniz yemekleri ve tatlarını denemek istiyorsanız siz de kesinlikle bu meşhur tatları yerinde yemelisiniz! Karadeniz turu ile yörenin tarihi ve turistik yerlerini gezerken bol bol yemek de yiyeceksiniz. Karadeniz’de ne yenir merak ediyorsanız sizin için oluşturduğumuz birkaç şehirlik listemize göz atabilirsiniz.
Rize Yemekleri – Rize’de Ne Yenir?
Karadeniz turları genellikle Rize’de daha uzun kalıyor. Rafting ve diğer etkinliklere ek olarak yayla eğlenceleri sebebiyle en az 1 gününüzü burada geçireceksiniz. Kaldığınız süre zarfında da ünlü Rize yemekleri ile karşılaşacaksınız.
Örnek gösterilecek ve Karadeniz yemekleri arasında bir hayli ünlü Rize yemekleri:
- Etli Kara Lahana Sarması, Rize
- Mısır Ekmeği
- Laz Böreği
- Kara Lahana Çorbası
- Turşu Tavalı
- Muhlama
- Zeytinyağlı Kara Lahana Sarması
- Kuru Fasulye
- Hamsi Çorbası
- Hamsi Pilavı
- Hamsili Ekmek
- Kabak Sütlacı
- Pekmezli Asude
- Termoni
- Kotniyar
Karadeniz yemek kültürü içinde Rize ballarının ve muhlamalarının yeri ayrıdır. Ayrıca minci ve imansız peyniri de Karadeniz’de en çok tüketilen Rize peynirleridir. Rize’ye geldiğinizde mutlaka çohala, guli çorbası, helle çorbası, husli çorbası, lahana dolması, mısır ekmeği ve tereyağının tadına bakın.
Trabzon Yemekleri – Karadeniz Pidesinin En Lezzetlisi Burada!
Trabzon ekmeğini hepiniz duymuşsunuzdur. Peki, tadına baktınız mı? Bölgeye gidip Trabzon’da ne yenir diye sorduğunuzda hemen herkesin vereceği cevaplardan biri de budur. Ayrıca köftesi ile meşhur olan Akçaabat’a uğramanız önerilir.
Tadına bakmanız gereken Karadeniz yemekleri arasında birbirinden lezzetli Trabzon yemekleri de bulunuyor:
- Trabzon Pidesi
- Akçaabat Köftesi
- Mısır Ekmeği
- Hamsi Kuşu
- Hamsili Pilav
- Lahana Kavurması
- Hoşmerim
- Kaygana
- Kuymak
- Etli Lahana Sarması
Türkiye’de binlerce restoranda yapılan Karadeniz pidesinin en güzelini Trabzon’da tadacaksınız. Akçaabat köftesi, Hamsiköy fırın sütlacı ve haşlanmış mısır da vazgeçilmeziniz olacak. Karadeniz’de ne yenir sorunuza dolu dolu sofralar cevap verecek.
[widget-130]
Artvin Yemekleri – Mantı Mı Hınkal Mı?
Boranı, lorlu pekmezi, Laz böreği, ketesi ve taze fasülyesi ile diğer bütün Karadeniz yemeklerini bünyesinde barındıran Artvin mutfağı, Artvin’de ne yenir sorusuna lezzetli cevaplar veriyor.
Ünlü Karadeniz yemekleri arasında geniş bir tat skalasına sahip olan Artvin yemekleri:
- Hınkal
- Çergebaz
- Pileki Ekmeği
- Mantılı Süt Yemeği
- Isırgan Otu Çorbası
- Bişi
- Ballı Lokum
- Püşürük Çorbası
- Karalahana Sarması
- Elma Yemeği
- Silor Tatlısı
- Boran
- Peynir Tavalama
Artvin’in yemekleri arasında peynir kuymağı ve kaymak kuymağı en sevilenlerdendir. Artvin’de ne yenir diye düşünen tatilciler yemyeşil tarlalardan çıkan sebzelerle yapılan dağ pancarı, kuş yemeği, gımı, yaban semiz otu, ebegümeci, lahana sarma gibi lezzetleri tadabilirler. Taze fasulyenin kurutulmuşundan yapılan “Puçuko” gibi özel yemekler de denenmelidir. Karadeniz yemekleri arasında Artvin’in yeri başkadır.
Ordu Yemekleri – Fındık Çorbası!
Kuru fasülye, balık çorbası, un helvası… Karadeniz’in bilinen tüm tatları Ordu’da da karşınıza çıkacak. Karadeniz yemek kültürü bir yansımasını sizlere Ordu’da sunuyor!
Karadeniz’de ne yenir sorusunun en lezzetli cevaplarından biri, Ordu yemekleri arasında tatmanız gerekenler ise:
- Karalahana Sarması, Çorbası
- Yalıköy Köftesi
- Hamsi Köftesi
- Ceviz Helvası
- İçli Tava
- Kabak Muhallebisi
- Keşkek
- Hoşkıran Kavurması
- Patates Kayganası
- Patates Mıhlaması
Pancar Ordu mutfağının adeta baş tacıdır. Çorbasından dolmasına, diblesinden döşemesine kadar birçok yemek çeşidi yapılır. Ordu yemekleri içinde pancar çorbası her sofrada bulacağınız lezzetlerdendir.
Karadeniz yemekleri her damak zevkine hitap ederken bağımlılık da yapabilir. Güne muhlama ile başlamayı alışkanlık haline getireceksiniz. Kahvaltı sofralarınızda mısır ekmekleri, tereyağ ve Anzer balı, turşu kavurma ve minci yer alırken akşam yemeklerinizde hamsinin, pidenin, lahana sarmasının, kuru fasulyenin ve köftenin en lezzetlisini tadacaksınız.
[widget-131]